Korrektur

Skriverådet læser korrektur på alle slags tekster. Det kan også være korrektur af den mere indgribende slags hvor korrekturarbejdet grænser til eller går over i redaktionel hjælp, feedback på indholdet eller egentligt tekstforfatteri.

Timeprisen er i udgangspunktet 470 kr. for effektive 60 minutter renset for pauser, men der kan være almen mængderabat, og der kan være særlige rabatter efter aftale.

Korrektur ved Martin Lund

Medmindre du får andet at vide, er det mig, Martin Lund, der læser den korrektur du bestiller. Jeg har læst korrektur for redaktionen på Ugebrevet Mandag Morgen samt rapporter for Tænketanken Mandag Morgen igennem syv år (alt sammen med grammatisk komma). Desuden er jeg fast korrekturlæser og medredaktør hos undervisningsforlaget Alkalær og korrekturlæser og sproglig sparringspartner for bl.a. forfatter Jesper Ralbjerg, indtil videre på bøgerne Tyve Tinder i Tour de France og Calcio Italiano (alt sammen med nyt komma). Jeg har også læst korrektur for blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Akademisk Forlag og Dansk Standard.

Korrekturberedskabet

For ikke at drukne i korrekturlæsning begyndte jeg i forsommeren 2014 at danne et korrekturberedskab af dygtige studerende.

Alle der arbejder for mig, har været igennem en snæver udvælgelsesproces med høje krav. Disse krav handler blandt andet om almen virtuos sprogfornemmelse og om at man rent faktisk ser fejlene og uhensigtsmæssighederne i praksis. Det er nemlig ikke nok med formel paratviden hvis man ikke også er i stand til at sætte denne paratviden i spil med fornemmelse og opmærksomhed over for den konkrete tekst.

Desuden er mine studentermedhjælpere og andre korrekturmedhjælpere trænet ekstra intensivt i tegnsætning, som er et svagt punkt i hele uddannelsessystemet, også på danskstudiet. Hos Skriverådet er alle opgraderede. Skriverådet læser i øvrigt korrektur med både grammatisk komma og nyt komma.

Pris, kvalitet og forberedelse

Skriverådet arbejder ikke med pris per side eller per anslag, men i stedet med en aftalt timepris. Årsagen til dette er at det tager betydeligt længere tid at læse korrektur på en tekst med mange sprogfejl og dunkle formuleringer end på en tekst af højere sproglig kvalitet – også hvis den uklare tekst ikke skal forbedres sprogligt ud over det formelt korrekte. Alt i alt slipper man altså billigere når man afleverer en god tekst til korrektur, svarende til den mindre tid der bruges på læsning med håndbremsen trukket og på kommunikation om uklarheder.

Også med hensyn til slutkvalitet betaler det sig at aflevere en så god tekst som muligt. For jo bedre kvalitet før korrekturen, jo mere overskud og plads i korrekturen til at fornemme tekstens lydefrihed og foreslå prikken over i’et rent formuleringsmæssigt.

Når du skal have udført en korrekturopgave af Skriverådet, sender du først et udsnit af din tekst. Med udgangspunkt i dette giver jeg et kvalificeret bud på det samlede tidsforbrug og dermed en omtrentlig pris. Med udgangspunkt i udsnittet af teksten kan du eventuelt også få vejledninger til hvad du med fordel selv kan forbedre i teksten som helhed, før Skriverådet får den til korrektur.